Socialdemokratin kan äntligen blicka framåt och inte bakåt!


I förrgår avslutades Socialdemokraternas Jobbkongress i Stockholm. Med tanke på att det var min första partikongress vore det underligt om jag värderade den på någon sorts kvalitetsskala i jämförelse med andra partikongresser men helt klart var det en väldigt bra kongress. Jag har i stort sett inte stött på någon som är missnöjd, vilket känns både uppbyggande och glädjande. Socialdemokraterna går samfällda ut från Älvsjömässan för att möta väljarna i 2010 års val.

De ”stridsfrågor” som målades upp innan kongressen handlade främst om vinster i välfärden, Afghanistan, föräldraförsäkringen och om friskolor. Det är klart att det pågick stora diskussioner om dessa ämnen, konstigt vore väl annars. Socialdemokraterna är ett brett parti och den dagen oliktänkande åsikter kvävs lämnar jag och många med mig partiet. Vi är en folkrörelse och folk rör sig – de blir varken rörda eller avfolkade – vi är en folkrörelse!

När det gäller frågan om friskolor känner jag en stor tillförsikt i besluten vi tog. Skattemedel som är avsedda för skolan ska också gå till skolan. Vinster ska inte kunna tas ut genom att ge avkall på kvaliteten i skolan eller genom att välja bort elever med störst behov. Vi vill att förstärkta kvalitetskrav och skärpta etableringsvillkor ska säkerställa att de gemensamma resurserna verkligen används för att ge alla barn en bra skola. Med hjälp av ett obligatoriskt samråd mellan kommunen och friskolans huvudman ska ett samarbetsavtal tecknas där kommunens samlade ansvar för alla barns och ungdomars utbildning tillmäts en avgörande betydelse. Av samrådet ska det också framgå vid vilken tidpunkt och var i kommunen en etablering är mest lämplig.

Vi socialdemokrater vill vara tydliga med att det är elevens rätt till kunskap i en skola av hög kvalitet som ska prioriteras. Det är viktigare än skolans driftsformer och huvudmannaskap. Diskussioner som rör friskolors vara eller icke vara hör historien till.¨

Jobbkongressen slog tydligt fast: Kvalitet först, sedan eventuell vinst. Vinst i välfärden får aldrig bli resultatet av att företag skär ner på kvaliteten. När vårdföretag har låg personal täthet för att maximera vinsten är det inte bra. Beskeden är tydliga och framåtsyftande.

I internationella frågor är jag glad att FN:s tyngd manifesterades i att Sveriges närvaro i Afghanistan även ska gälla fortsättningsvis. Men krav på FN-sanktionering innebär inte att världen passivt ska åsidose folkmord om en nation i säkerhetsrådet utnyttjar sitt veto för att inte stöta sig med en allierad. Vid de tillfällena kan andra gå in, tycker Socialdemokraterna. Bra och tydligt!

Men den största frågan var givetvis jobben! Socialdemokraternas jobbfokus är oerhört tydligt efter jobbkongressen och jag ser fram emot att få läsa valmanifestet som tar avspark i de politiska riktlinjerna som nu är fastlagda!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s