För vem bloggar vi – vad valet 2010 handlar om!


Kent Persson berättar nu, igen, varför han bloggar. Det gör han, skriver han, för att han vill lyssna och föra en dialog med väljarna. De sociala medierna (bloggar, Facebook, Twitter med mera) tror han är bra kanaler för att föra denna dialog. Jag tror att han har rätt i det. Delvis.

Jag tycker att det är en brist att vi inte är fler sossar som bloggar. Jag gör det, men jag är okänd – jag är ingen profilerad socialdemokrat och jag kandiderar heller inte till några höga positioner i valet 2010. Ändå går det in en hel del besökare på min blogg, varje dag, för att läsa det jag skriver. Det är givetvis sporrande och gör att jag fortsätter, även om jag nog hade bloggat om bara jag själv läste min blogg också. Jag personligen bloggar nämligen mestadels för mig själv – som en pysventil att kunna skriva saker jag inte hade kunnat skriva i partiets namn och åt dem jag jobbar för.

När jag läser bloggar läser jag antingen bloggar som är viktiga för mig i mitt jobb eller bloggar jag tycker är roliga att läsa. Vad exempelvis någon folkpartist i Borås eller socialdemokrat i Malmö tycker känns inte speciellt relevant. Ibland verkar det nästan som att vi som bloggar ska tycka det. Att vi förväntas läsa allt det som skrivs bara för att det skrivs på en blogg. Jag läser vissa bloggar, främst de som utgår från Örebro med omnejd, därför att de är relevanta för mitt arbete och intressanta.

Vissa läser jag mer än av plikt. Eva-Lena Jansson bloggar alltid på ett fyndigt sätt från sitt riksdagsperspektiv, Matilda Ernkrans likaså. Jag tror bloggen är en bra kanal att faktiskt nå ut till människor som annars inte hade haft en aning om vad Matilda och Eva-Lena tycker eller gör. För även om de är lagstiftare gör de så förbannat mycket som inte beskrivs av NA, förstås.

Här är bloggen bra – en metod att nå ut. Jag ser gärna att fler socialdemokrater börjar blogga och tro mig, jag lobbar för fullt för att så också ska ske.

Men det är viktigt att slå fast att även om inte någon högt uppsatt landstingspolitiker, eller kommunpolitiker för den delen, bloggar så lyssnar de. Via dörrknackning som vi socialdemokrater ägnar oss åt mycket, öppna möten och brevsvar tar vi in kontakter dagligdags. Bloggen är inte exklusiv för att lyssna på folk, vilket det ibland verkar som. Jag hoppas på fler bloggar, men det är inte det primära. Det primära är att vi fortsätter att vara ett lyssnande parti och då är bloggen ett redskap men inte ett ultimativt krav.

Annonser

2 thoughts on “För vem bloggar vi – vad valet 2010 handlar om!

  1. Jag håller med dig till viss del. Många politiker har en övertro på bloggarnas betydelse när det gäller kommunikationen. Många fler sossar borde blogga, ja. Men finns intresset, energin, kreativiteten där hos alla dessa som ”känner ett kall/tvång” att blogga? Det är mer tveksamt.

    Dessutom känns det som att många av de personer som för dialoger via de sociala medierna är precis samma personer som redan rör sig på en mångfald andra arenor. De blir, med andra ord, redan lyssnade på. Viktigt då är att inte glömma alla de som inte självmant söker upp twitterkanaler, hemsidor och torgmöten…

  2. Eva 🙂

    Kul att du skriver!

    Jo, visst är det så – jag håller helt o hållet med dig! Det blir lätt lite internt kackel! 🙂

    Hoppas allt är bra, kram J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s