Hur är det med rättsmedvetandet på den borgerliga kanten?


Jag har hittills inte skrivit något om att Mehdi Ghezali gripits i Pakistan. Det gör jag nu.

När debatten gick som hårdast för några år sedan om Ghezalis tid på det amerikanska fängelset på Kuba, Guantanamo Bay, tyckte de allra flesta en sak, och en sak bara:

”Det är fel att en man sitter fängslad under så lång tid utan att få en chans att bemöta sina anklagelser, få ett försvar, få chansen till en schyst rättegång med allt vad det innebär – ja, helt enkelt att internationell rätt upprätthålls.”

Det gjorde den inte på Guantanamo Bay och vi var många som protesterade mot detta.

Det är lätt att hemfalla åt rättspolitisk populism. Om en mistänkt pedofil eller terrorist står under rätta är det inte lätt att vara den som försvarar honom eller henne. Men de flesta människor vet att ett ”försvar” aldrig är ett försvar mot en misstänkt gärning utan ett försvar FÖR att den misstänkte får en rätt(vis) behandling och att domen blir rätt(vis). När en person misstänks för ett brott finns det regler på hur den personen ska hanteras och hanteras inte den personen korrekt är vi på ett kraftigt sluttande plan. Det gäller oavsett om du är misstänkt för ett ”småbrott” typ att köra på en heldragen linje på en väg, eller att ha hjälpt till med att utföra den värsta terrorattacken i världshistorien.

När jag och många med mig (och jag var definitivt inte en av dem som gjorde allra mest, snarare tvärtom) protesterade mot USA:s behandling av bland annat Mehdi Ghezali gjorde vi det av ovanstående skäl.

Jag känner inte Mehdi Ghezali. Jag har träffat honom ett par gånger, men aldrig mer än sagt hej. Jag vet inte vem det är mer än till utseendet.

Vad han har gjort eller inte gjort, då och nu, vet inte jag. Det är heller inte mitt ansvar att ta reda på det. Men en sak vet jag – det USA gjorde mot honom på Guantanamo Bay stred mot internationell rätt. Det var det jag protesterade mot.

Nu när Mehdi Ghezali återigen är misstänkt för terrorismrelaterad brottslighet gäller samma regler som då. Han är oskyldig fram till det att motsatsen är utom allt rimligt tvivel bevisad.

Ändå går Moderaternas högst uppsatte politiker i Örebro län Kent Persson ut och slänger ur sig populistiska anklagelser. Kent Persson skriver:

”Visst kan slumpen falla sig så att en oskyldig blir gripen en gång, men knappast två.”

Med den rättsprövningen är det ju väldigt enkelt att slå fast skuld. Verkligheten är lite mer komplicerad än så, och lyckligtvis är inte Kent Perssons rättssyn den som råder i ett västerländskt samhälle.

Annonser

8 thoughts on “Hur är det med rättsmedvetandet på den borgerliga kanten?

 1. Mycket bra uttryckt. Det är viktigt att göra skillnad på de två sakerna, Ghezalis skuld och hans rätt till en rättvis prövning. Att han eventuellt skulle vara skyldig gör inte Guantanamo till mindre av en varböld i den internationella rättens perspektiv.

 2. Och nu kommer Fredrik Reinfelt och Mona Sahlin att kräva att Mehdi Ghezali utlämnas till Sverige?

 3. Hej,

  Instämmer i att fram till dess att skuld är bevisad är han oskyldig.

  Fundamentalism skrämmer mig – oavsett om den är politisk eller religiös.

  Otvivelaktigt mycket märkliga omständigheter att Mehdi två ggr befunnit sig i områden som mer eller mindre är att betrakta som ”Talibanland.” Områden där fundamentalister leder religiösa skolor, utestänger flickor från skolundervisning, månggifte och allmänt ruttna sociala omständigheter försvaras med referenser till sharialagar.

  Inte heler är det mindre kompromitterande att tillfångatas med ytterligare en svensk medborgare som vistats i en annan religiös konflikthärds närhet (Somalia 2007), om nu dessa uppgifter stämmer. Känns på något vis som att Mehdis trovärdighet är lite naggad i kanten.

  Carl-G. B.

 4. Man kan dock fråga sig vad han skulle göra där nere i Pakistan. Medge att det är klumpigt i alla fall, men ingen ska dömas i förväg. Att upprepa en klumpighet kan vi alla göra. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s