Bytesrätt = När nåt inte funkar får man byta!


I två artiklar idag, en i Svenska Dagbladet av Socialdemokraternas finanspolitiske talesman Thomas Östros och i Aftonbladet av ledarskribenten Katrine Kielos (på nätet står ingen signatur, men i papperstidningen står initialerna KK) exemplifieras tydligt och bra att regeringens politik inte fungerar.

Thomas Östros skriver tydligt att Sverige har fått en högre arbetslöshet än jämförbara länder. De ofinansierade skattesänkningarna inte bara riskerar att rasera Sveriges ekonomi, de leder bevisligen inte till några fler jobb.

Ett första sätt att mäta regeringens prestation är att jämföra utvecklingen i Sverige med den i andra länder. Vid regeringsskiftet var arbetslösheten i Sverige närmare två procentenheter lägre i Sverige än EU-genomsnittet. Nu är arbetslösheten i Sverige högre än i EU. Detta indikerar onekligen att regeringens politik inte fungerar.

Även Katrine Kielos är inne på samma spår, men inser att Moderaterna inte kan erkänna konsekvenserna av sin fiaskobetonade politik.

Men att de ekonomiska recept man gick till val på inte fungerat kan Anders Borg inte erkänna. Konfliktlinjen mot oppositionen i termer av att tro eller inte tro på jobbskatteavdragets magiska effekter måste upprätthållas eftersom Moderaterna inte kan komma på något bätre just nu. Ett parti som slängde ut hela sitt ideologiska arv för ett antal PM skrivna av Borg kan lätt tappa styrfart när receptet i dessa kraschlandar mot verkligheten.

En annan sanning med regeringens politik är att välfärden drabbas av skattesänkningarna. Det tillskottet som kom igår till trots – sänkt skatt innebär ett sänkt pengainflöde till den svenska välfärden. Det innebär färre lärare, förskolepersonal och anställda inom vård och omsorg.

Med ett år kvar till valet kan vi konstatera att den svenska regeringen har lyckats haverera svensk ekonomi, öka klyftorna och försämra välfärden, UTAN att minska arbetslösheten ett dugg. Tvärtom har även den ökat. Allt som har kunnat gå fel har, än en gång, gått fel när högerpolitiker fått styra.

Den 19 september 2010 kan vi alla utnyttja vår lagstadgade bytesrätt att byta ut en vara som inte fungerar. Då kan vi byta ut en borgerlig politik mot en rödgrön politik som sätter jobben först, satsningar på klimatsmarta jobbsatsningar tillsammans med en återställd socialförsäkring och utbyggd välfärd. Valrörelsen har börjat.

Annonser

2 thoughts on “Bytesrätt = När nåt inte funkar får man byta!

  1. Östros artikel är ett synnerligen skräpigt inlägg i debatten från en man som numera i de flesta kretsar kallas Papegojan. Samma ryggradslösa upprepande av tomma repliker utan verklighetsförankring. Att arbetslösheten i juli 2009 var 7.9 % kan till viss del förklaras med att vi befinner oss i en djup lågkonjunktur. Vad som är svårare att förklara är hur den kunde vara 7.6 % i juli 2005 mitt under brinnande högkonjunktur. Kort sagt har den socialdemokratiska läran gång efter annan visat att det enda den duger till är att köra Sverige rakt ner i diket. Gud vet hur illa det hade sett ut idag om inte sossarna förlorat valet 2006. Vad som är helt säkert däremot är att vi hade liknande arbetslöshetssiffror med den skillnaden att socialdemokraterna fortfarande envisats med att inte räkna studerande eller personer i arbetsmarknadsåtgärder som arbetslösa vilket ju egentligen med säkerhet betytt en arbetslöshet på snarare 13 – 15 % än dom nära 8 vi ser idag. Nej, inte duger er politik till mycket inte….

  2. Stålnacke:
    ”… i de flesta kretsar kallas papegojan”. Kan du ge något exempel? Inte någon krets jag hört, och det skulle man kunna tro annars med alla företagare jag prata med och i alla fall några av dem är borgare 😉

    ”… det enda den duger till är att köra Sverige rakt ner i diket”
    Beror på vad man menar med diket – troligen är det en subjektiv fråga. Nuvarande regerings linje är väl att ignorera folks problem, det är väl mer diket än någonsin. Tvinga sjuka att arbeta eller gå under (som det ser ut för min granne)? Tvinga bort människor från sociala skyddsnät (som när vi inte hade råd med fack och a-kassa längre)? Diket?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s