Veckans Kuriren-Krönika ”Vad äger du om några år?”


Krönika i Karlskoga-Kuriren vecka 36

Vad äger du om några år?

Fundera en stund på begreppet ”att äga” och gå sedan igenom ”dina ägodelar”. Vad är det du äger egentligen?

Få människor äger sin bostad. Speciellt i större städer är det nästintill en omöjlighet om du inte är vrålrik. Antingen hyr du en bostad, eller så äger ett bolåneinstitut din bostad. Många människor betalar också av på stora utgiftsposter som bil, mobiltelefon eller möbler. Allt för många tar små lån på de flesta utgifter för att ”det är så smidigt att slippa betala allt på en gång, och jag har ändå bra koll”. Ägande har blivit lite av en klassfråga igen, där många lånar för att få en status man egentligen inte har råd med.

Ett bostadslån är säkert en allt som oftast klok affär. Med den prisutveckling som varit får man igen pengarna och mer därtill. Att köpa en bil på avbetalning är givetvis det sämsta man kan göra, men för de allra flesta är det omöjligt att ens tänka på något annat.

Men låt oss titta lite grann på dina ”mindre ägodelar”.

För många av oss är musiksamlingen eller boksamlingen en liten värdemätare på framgång. Eller lycka. Det materialistiska i oss gör att många tycker att tusen böcker är bra att ha trots att de flesta böcker enbart läses en gång. Och vem har inte någon gång jämfört innehållet i CD- eller LP-hyllorna med andra?

Visst, många tänker annorlunda och har alltid gjort det. Vissa mår dåligt av att ha en massa saker som bara ligger, hur välorganiserat och sorterat det än må vara. Jag tror att framtiden är anpassad för dem.

Om någon månad är det premiär för en ny Internetbaserad tjänst som kommer att ”streama” film direkt till dig. Har du ett snabbt bredband kommer kvaliteten att vara mycket bättre än på en vanlig DVD.

”Streaming” innebär att filmen sänds till dig över Internet, men att du aldrig får den vare sig fysiskt som en skiva eller att den sparas ner på din hårddisk. Youtube är en populär sida på Internet som använder sig av streamingteknik.

Varianten där musik streamas har funnits länge och allt fler människor upptäcker det svenska superprogrammet som gjort ett par IT-nördar till miljardärer.

Vad blir konsekvenserna av denna utveckling? En mycket markant sådan är att klasskillnader suddas ut. När allt fler produkter distribueras gratis över nätet, eller mot en mycket låg kostnad, får fler råd med dem. En annan konsekvens blir att utbudet ökar explosionsartat för den som kan följa med i teknikutvecklingen medan sortimentet smalnar för den som inte kan det. Klassklyftorna minskar, men klyftorna mellan teknikens insatta och utsatta växer.

Ändå är utvecklingen ostoppbar. Vi kommer aldrig igen att gå tillbaka till en tid då musiken, filmerna och böckerna existerade i fysisk form enbart. De kommer att leva kvar parallellt med det digitala i många år framöver, men framtiden ser mörk ut för de possessionsgiriga ha-människorna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s