Fel att räkna ut Mona Sahlin


Publicerad i Nerikes Allehanda 21 augusti 2009

Svar till Lars Strömans ledarkrönika 090819

Att Nerikes Allehanda vill att regeringen Reinfeldt vinner valet 2010 är ingen överraskning. När opinionssiffrorna skrek ut en enorm socialdemokratisk valseger i början på mandatperioden ifrågasatte borgerliga ledarsidor om ”vänsterkoalitionen” var regeringsduglig. När sedan det bevisades hittades nya angreppspunkter och på sistone har diskussionen mest handlat om Mona Sahlin.

När Mona Sahlin blev partiledare för Socialdemokraterna väckte det reaktioner. För när Socialdemokraterna väljer sin första kvinnliga partiledare någonsin, eller när vi väljer en partiledare överhuvudtaget, är det en jättenyhet som folk reagerar på. Alla reaktioner var inte positiva, vilket väl kan ses som sunt. Jag skulle för egen del inte vilja tillhöra ett parti där partiledaren inte fick bli ifrågasatt eller kritiserad. Och jag vill inte bo i ett land där kritiska röster tystas.

Men när Mona Sahlin blev partiledare väcktes också en dröm hos många människor. Mona Sahlin har ett tilltal som är direkt och som människor gillar. De problem hon upplevt i sin vardag är sådana problem som svenskar brottas med varje dag. Även om Mona Sahlin är Sveriges utan jämförelse mest erfarne partiledare, och en av de allra mest erfarna aktiva politiker överhuvudtaget, känns hon ”naturlig” och ”vardaglig”. Trots att hon förhandlat med världsledare och levererat i svensk inrikespolitik känner många igen sig i den verklighetsbild hon målar upp.

Jag förstår att Nerikes Allehanda väljer att bortse från detta i sin analys. Lars Ströman upprepade mest det som borgerliga ledarskribenter brukar upprepa, vilket är synd.

Det har nästan blivit ett borgerligt talesätt att ”Socialdemokraterna inte kan förnya sin politik”, men nu när vi snart kan börja summera de tre åren med en moderat regering torde det stå klart för alla att det just inte kom speciellt mycket förnyelse från högerpartierna heller.

Orättvisorna har ökat i Sverige och i Örebro. Vid årsskiftet kommer dryga tusentalet örebrolänningar förlora sin försörjning då de slår i taket i de nya hårda socialförsäkringsreglerna. Finanskris eller ej – det är regeringens fel att trygghetssystem förstörts och att orättvisa skattesänkningar tvingat kommunerna att spara på välfärden.

Detta är sådant Lars Ströman blundar för. Istället för att enbart fokusera på Mona Sahlins bra och dåliga sidor tror jag nämligen att väljarna i valet 2010 kommer att fundera på om samhället utvecklats i den riktning de önskar.

Visst, jag medger, opinionsläget just nu är inte speciellt tydligt åt något håll. Om inte vi socialdemokrater klarar av att föra ut vår politik på de sätt vi kan bäst – genom klassiskt folkrörelsearbete och via nya metoder på Internet bland annat – är risken stor för fyra nya år med en moderatledd regering. Vad Nerikes Allehanda hoppas på vet alla. Men den 19 september bestämmer du vilken politik som ska styra Sverige framöver.

John Johansson
Socialdemokraterna i Örebro

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s