Bättre eller sämre service?


Sedan årsskiftet har Örebro kommun infört så kallade ”servicegarantier” som ska garantera just det, ”service”.

På Örebro kommuns hemsida går det att läsa:

Det är viktigt att du som medborgare upplever att du får en bra och snabb service av oss som arbetar i Örebro kommun. Kvaliteten på våra tjänster ska vara god och du ska få ett gott bemötande av oss. Vi ska vara tillgängliga för dig. Dina behov och dina intressen som medborgare står i centrum.

Det låter väl bra? Och i stort sett är det väl också just bra. Det är ju svårt att invända mot att garantera medborgarna i Örebro kommun en bra service. Samtidigt är det viktigt att tala klarspråk om vad servicegarantierna faktiskt innebär. Och vad de inte innebär.

De innebär inte att medborgarnas i Örebro intressen och behov står i centrum. Det innebär inte att kvaliteten på ”våra tjänster” (som vore Örebro kommun en frisérsalong) ska vara goda. Och det innebär heller inte att servicen är särskilt snabb.

Det innebär i stort sett enbart att majoriteten i Örebro har sagt en del mer eller mindre självklara saker som Örebro kommun ska utföra, saker som man redan utför.

Och det innebär också att sådant som Örebro kommun tidigare utförde nu inte blir utfört.

Ett exempel ges i dagens Nerikes Allehanda (utdrag ur artikeln finns på nätet). Johan Apelman, bygglovshanterare vid byggnadsnämnden skyller att man inte hunnit göra en anmälan om vanvård på en fastighet på Fredsgatan/Faktorigatan på servicegarantierna. Och många tjänstemän och personal i kommunen säger samma sak – saker blir inte gjorde pga servicegarantierna.

Servicen har med andra ord inte alls säkert ökat – den kan bara ha förändrats. Och då blev det väl ändå inte bättre?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s