Väljarnas dom är tydlig – kom med och jobba för maktskifte i Örebro


Innan någon högerkoalitionen närstående kommenterar och skriver:

Ja, jag vet att vi backade i procent i Europaparlamentsvalet (men gick fram i röster och är fortsatt starkare i Örebro än i landet). Ja, jag vet att Vänsterpartiet tokbackade i Europaparlamentsvalet. Jag vet till och med att ni är i sjukt klar majoritet om man lägger ihop era valresultat i Europaparlamentsvalet. Jag ska dock argumentera för varför det inte är möjligt. Och varför väljarnas dom är tydlig – allt fler vill ha ett maktskifte i Örebro 2010.

I Europaparlamentsvalet 2004 fick Staffan Werme, kommunstyrelsens ordförande 1326 röster. Detta att jämföra med 484 röster 2009. Trots att Folkpartiet fick över 180 000 fler röster i år än för fem år sedan sjönk rösteantalet för Staffan Werme. I hela Sverige fick han ungefär hälften av vad han för fem år sedan fick i Örebro kommun. Och då har han fått kryss i övriga Sverige också och inte bara i Örebro.

Staffan Werme blev 2004 kryssad av 23,41 (!) procent av folkpartisterna i Örebro. 2009 bara 4,19 procent! Det är värre än katastrof!

Givetvis kan man välja att se detta som att folk tycker illa om Staffan Werme. Det tror inte jag. Jag tror de tycker illa om hans politik och om hans högerkoalition.

Fler tendenser:

Folkpartiet, Moderaterna och Centerpartiet gör klart sämre val i Örebro än i riket. Krisdemokraterna gör ett bättre val i Örebro än i riket men har helt raderats ut i Varberga, ett område där de normalt är väldigt starka. Krisdemokraterna har även tappat två procentenheter från förra valet.

Med andra ord är det uppenbart att de partierna som gått fram i Örebro har gjort det tack vare nationella tendenser.

Det parti som går entydigt framåt är Miljöpartiet. Men frågan är om väljarna i Örebro fullt ut vet om att de är ett högerparti i Örebro och ett vänsterparti i riket.

Det är alltså tydligt. Örebro har enormt goda förutsättningar till maktskifte 2010. Och lite underligt är det väl? Vi har en kommunstyrelseordförande som inte vill vara kommunstyrelseordförande utan Europaparlamentariker. Vi har en kommunstyrelseordförande som har tappat två tredjedelar av sitt stöd i Sverige och uppenbart tappat sjukt mycket även i Örebro. Om ett år kan du bestämma om du vill att han ska förbli kommunstyrelseordförande i fyra år till.

Avslutningsvis lånar jag orden från min kollega i Södertälje, Elof Hansjons som skriver om Staffan Werme:

Totalt fick han 251 kryss i Örebro, 4,19 %.

Detta måste anses rätt dåligt. Lars-Erik Soting 1 809 Örebrokryss.

5 socialdemokrater, 5 moderater, 3 miljöpartister, 2 folkpartister, 2 vänsterpartister, 2 piratpartister, 2 kristdemokrater, 1 junilistare, 1 sverigedemokrat, 1 centerpartist och 1 feministisk initiativtagare fick fler personkryss i Örebro än vad er KS-ordförande fick.

Han behöver nog jobba lite med sin image. Folkpartiets relativa framgång i Örebro kan knappast kallas för Werme-effekt…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s