Min analys av slutdebatten – du bestämmer på söndag


Ägnade morgontimmarna hemma åt att titta på gårdagens slutdebatt. Jag hade ju själv bestämt mig på vilket parti jag skulle rösta, men i och med att jag, när jag knackade dörr på Grankottevägen uppmanade osäkra väljare där att titta på debatten för att se lite grann vad de olika partierna tycker, ville jag se om debatten var bra.

Min åsikt är väl att den var både och.

Debattledaren Karin Hübinette får för det första underbetyg. Fler än en gång ställde hon en fråga till en kandidat för att direkt efter ge ordet till någon annan. För det andra är det inte klokt hur Marit Paulsen kan ägna sig åt härskartekniker i form av förminskande gång på gång utan att någon protesterar. Hur ofta får hon säga ”snälla du” och ”lilla du” till människor egentligen?

Kvällens övertramp stod Gunnar Hökmark för. Att påstå att en strävan för jämlika arbetsvillkor skulle vara främlingsfientligt är bara patetiskt och visar att han saknar argument för sin arbetarfientliga linje.

De som deltog i debatten var de åtta huvudkandidaterna för de partier som idag sitter i Europaparlamentet. Det innebär att Piratpartiet inte deltog i debatten. Det kan gynna dem, men å andra sidan är det inte Sveriges Televisions uppgift att bestämma vilka partier som eventuellt ska gynnas eller missgynnas. Om de skulle vara med, varför skulle då inte Feministiskt Initiativ få vara med? Eller Sverigedemokraterna, som ju ändå har fått röster i tidigare val? Borde alla partier (cirka 30) som finns att rösta på vara med? Vad skulle det ge väljarna? Knappast något va?

Vem vann debatten? Kent Persson, som är ungefär lika förutsägbar som en barnbok, tycker Gunnar Hökmark. Jag tycker Gunnar Hökmark är ett veritabelt sömnpiller, och ska jag se något positivt i karln så är det att han inte förekommer i media speciellt mycket oftare än just var femte år. Särskilt tydlig var han inte heller – Moderaterna ljuger kraftfullt om hur deras politik verkligen ser ut nere i Bryssel där de röstar efter helt andra åsikter än vad de ger sken av i debatter. Nej Kent, enda orsaken till att Gunnar Hökmark vann var nog för att du får betalt för att tycka det.

Vann Marita Ulvskog, som jag väl i så fall också får betalt för att tycka? Visst var hon tydlig och hon är en slipad debattör och det är inte för intet som tidningen Metros läsare tycker att hon är den duktigaste kandidaten. Jag tycker dock att Marita Ulvskog borde ha fokuserat mer på hur Socialdemokraterna vill skapa jobben – vi har ett bra program för det – och det är synd att hon inte var mer tydlig med det.

Jag tycker Carl Schlyter, som vanligt, var bäst. Miljöpartiet har Sveriges bästa toppkandidat i mitt tycke.

Jag tycker att kandidaterna skötte sig så här:

Carl Schlyter, MP: +++++
Marita Ulvskog, S: ++++
Eva-Britt Svensson, V: +++
Ella Bohlin, KD: +++
Lena Ek, C: ++
Marit Paulsen, FP: ++
Sören Wibe, JL: ++
Gunnar Hökmark, M: ++

Ingen får underkänt – alla får godkänt. Jag känner mig snäll idag.

Det är mindre än 60 timmar kvar till vallokalerna stänger.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s