Fem dagar kvar – rösta, rösta rätt, rösta rött!


Med bara fem dagar kvar ökar spänningen rejält inför valet den 7 juni. Fram till och med igår har enligt Valmyndigheten drygt 357 000 människor förtidsröstat, cirka 150 000 fler än vid samma tidpunkt av Europaparlamentsvalet 2004.

Vilka är det som röstar? Förmodligen väldigt många socialdemokratiska sympatisörer. För vad är det egentligen som har skett sedan 2004?

Väldigt mycket! För det första – ett maktskifte i Sverige som har inneburit ökade klyftor och orättvisor. Och väljare tänker logiskt. Samma höger som i Örebro vill minska försörjningsstödet för de örebroare som är allra mest utsatta, samma höger som nationellt ökar klyftor genom att försämra för pensionärer, sjuka och arbetslösa samtidigt som de sänker skatten för dem som har gott ställt, samma höger vill heller inte väl i EU.

För det andra – ett ökat yttre tryck på Sverige genom bland annat Lavaldomar, domar som tydligt visar på att vi inte behöver mindre EU utan mer socialdemokrati i EU. Inte mer höger som jublar för EU:s nuvarande regler.

För det tredje – en jobbkris utan dess like. Sverige har Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet (endast Spanien har högre) enligt Eurostat. Även för äldre är arbetslösheten skyhög. I Sverige har den moderatledda regeringen misslyckats grovt med jobbpolitiken och det kommer visa sig i valresultatet.

För det fjärde – Socialdemokraterna står i år riktigt, riktigt enade. Det är inte fel att säga att vid förra valet 2004 var stämningarna ibland dåliga inom Socialdemokraterna. EU-motståndarna i partiet kände sig undanskuffade. Men i år finns inte de tendenserna alls – i år står vi enade kring våra kandidater och vår politik. Visst pågår en diskussion, vi är ett stort parti, men med Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Åsa Westlund, Göran Färm och Anna Hedh visar vi att vi är ett parti som tar alla röster och alla frågor på stort allvar.

Splittringen i år finns istället hos de små borgerliga partierna som nu börjar känna paniken i blodet. Jag har tidigare visat på splittringen i Folkpartiet då kandidater öppet kandiderar MOT Marit Paulsen. Nu visar sig splittringen även i Krisdemokraterna.

Och Staffan Werme känner verkligen paniken. För även om Folkpartiet ökat något i senaste opinionsundersökningarna inser han nog att det faktiskt är Folkpartiet som inte har någon Europapolitik. De larviga affischerna om att ”Jag tror på Europa” och ”Ja till Europa” betyder ju just ingenting. Vi är med i EU, och tror man på EU eller inte spelar ingen roll. Euron är ingen Europaparlamentsfråga och kärnkraft är definitivt heller inte det.

Rösta du också! Det är ett viktigt val. Du har fem dagar på dig; idag, torsdag, fredag, lördag och söndag. Rösta, rösta rätt, rösta rött!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s