Måtte majoriteten avskaffa vårdnadsbidraget nu!


Stora besparingar väntar Nämnden för funktionshindrade. Läget är inte prekärt – de är katastrofalt! Jag vet inte vilka åtgärder som måste vidtas för att få ner kostnaderna, men jag vet vissa saker.

1. Åtgärderna får INTE enbart ”sänka kostnaderna” på pappret och sen riskera höja kostnaderna någon annanstans. Ett exempel är, såsom föreslogs för något år sedan, att minska eller ta bort habiliteringsersättningen, alltså de 37 kronor per dag som människor inom kommunens dagliga verksamhet får, för att jobba åtta timmar. Det får inte ske. Främst av rättviseskäl givetvis, det vore sjukt vidrigt att ta bort de pengarna samtidigt som exempelvis kommunens högsta chefer får månadslöner på hundra tusen kronor, men om vi enbart ska se på det rent krasst ekonomiskt skulle det innebära att människor inte skulle gå till den dagliga verksamheten utan istället vara hemma på boenden vilket skulle kräva mer personal där. Således inte en besparing, utan kanske till och med en fördyring.

2. Åtgärderna MÅSTE tas fram i tät dialog med dem som känner verksamheten allra bäst, cheferna och personalen. Och det ska finnas bra konsekvensbeskrivningar, så att det inte blir som förra gången när nämnden avskaffade de pedagogiska måltiderna vilket innebar totalt kaos och något halvår senare var vi tvungna att återinföra dem igen.

3. Åtgärderna MÅSTE tas först då alla andra åtgärder är vidtagna. En sådan är att avskaffa det vårdnadsbidrag som ändå bara två partier (Krisdemokraterna och Sverigedemokraterna) är ideologiskt för och sex partier är mot. Om majoriteten spricker får väl Staffan Werme, som vill vara ansvarstagande, ta det. Krisdemokraternas idéer kan väl inte gå före kommunens ekonomi? Avskaffa vårdadsbidraget idag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s