Må vi få en regering 2010 som prioriterar jobben


”Jobb kommer att vara den helt avgörande frågan. Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb”. Så sade nuvarande statsministern, dåvarande oppositionsledaren, Fredrik Reinfeldt i valrörelsen 2006.

Vi kan redan nu mäta regeringen och dess framgångar. Redan nu kommer ropen från konjunkturinstituten och arbetsförmedlingen om massarbetslöshet. Riktigt så löd inte beskrivningarna av Sverige när Fredrik Reinfeldt påstod att Sverige hade ett ”gigantiskt utanförskap” under den socialdemokratiska regeringen. Men lika säkert som att Moderaterna vann regeringsmakten på att prata ”jobb” 2006, lika säkert är att de inte vill prata ”jobb” i valrörelsen 2010.

Sverige befinner sig just nu i en jobbkris med gigantiska mått. Nu, med en annalkande massarbetslöshet, framstår siffrorna från 2006 som rena drömsiffrorna. Ändå lyckades Moderaterna måla upp en bild av ett Sverige där folk levde på lyxiga bidrag och inte jobbade. Men skulle bara Moderaterna komma till makten, sänka skatterna och göra det mindre roligt (Fredrik Reinfeldt använde till och med ordet brutalt) att vara arbetslös skulle manna signa ner från himlarna.

Men det kom inget manna – det kom en jobbkris och oavsett vad Moderaterna säger har deras politik bara lett till att de nu allt fler arbetslösa får det tuffare samtidigt som jobb försvinner och läggs ner.

Vill man kan man givetvis spekulera i om Socialdemokraterna hade skött jobbkrisen bättre. Jag är övertygad om det. För det första hade en socialdemokratisk regering agerat tidigare och kraftfullare och inte bara passivt sett på och helt struntat i varningar och förmaningar från experter, konjunkturinstitut och så vidare.

För det andra hade en socialdemokratisk regering inte prioriterat skattesänkningar för de rika före ökade statsbidrag till kommunerna och landstingen som står för välfärdens kärna. Skattesänkningarna som regeringen stått för har stått för mindre arbetsskapande än vad stöd till kommunsektorn hade gjort.

För det tredje hade Socialdemokraterna i regeringsställning fortsatt att prioritera klimatsatsningar och ett omställningsarbete till nya, fräscha och gröna jobb. Jobb som hade stått sig väl i en internationell jämförelse och också inneburit en bra grund att utgå från när väl konjunkturerna vänder.

Jag tror att jobbkrisen kommer att bli regeringen Reinfeldts fall. De har gravt misslyckats med det de satte som sitt högsta mål – att minska arbetslösheten och skapa nya jobb. Vi vet vad som kommer att ske de närmsta åren, med minskad sysselsättning och ökad arbetslöshet. Klyftorna kommer att öka.

Den 7 juni är det val till Europaparlamentet och även det valet kommer handla om jobbkrisen. En röst på Socialdemokraterna är en röst för framtiden, för investeringar i något nytt och inte i en regering som blundar för verkligheten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s