Örebro kommun måste ta fram sommarjobb åt särskoleelever


Sedan årsskiftet hjälper inte längre Arbetsförmedlingen till att få fram sommarjobb åt elever på gymnasiesärskolan. Nu är det helt kommunens ansvar. Socialdemokratiska kommunalrådet Lena Baastad ställer därför en interpellation till den ansvarige politikern Richard Vappelin (M) om vad Örebro kommun gör för att ta fram dessa sommarjobb.

– Örebro kommun har budgeterat för 1000 feriepraktikplatser för gymnasieelever till sommaren. Men det är praktikplatser som inte är anpassade för de gymnasieelever som har särskilda behov och andra förutsättningar att klara en praktikplats. En elev med autism har exempelvis ett stort behov av rutiner och struktur, samt kan ha svårigheter att klara av den sociala biten som ett sommarjobb innebär, säger John Johansson, politisk sekreterare (s) och ledamot i Nämnden för funktionshindrade.

För eleverna på gymnasiesärskolan i Örebro har AF Rehab fram till årsskiftet hjälpt Örebro kommun med att ta fram mer anpassade praktikplatser där kommunen sedan betalat gymnasieelevens lön. Idag sker inte längre detta vilket gör att uppdraget att ta fram dessa anpassade praktikplatser ligger på kommunen.

– Utbudet av vettiga sommaraktiviteter för unga med funktionsnedsättningar är litet och en feriepraktikplats kan ge hopp för många att även de kan få ett jobb efter skolan. Om inte Örebro kommun tar sitt ansvar att ta fram de här platserna hamnar ansvaret helt på eleven och dennes föräldrar – något som kräver kontakter och tid vilket alla inte har.

– En lösning som jag tror skulle kunna fungera är att de som arbetar med kommunens dagliga verksamhet ”scannar av” de privata arbetsplatser som idag tar emot arbetstagare inom den dagliga verksamheten. En del borde kunna ta emot en gymnasieelev under sommaren när arbetstagaren i daglig verksamhet har semester. Dessutom borde någon tjänsteman ringa runt till företag som har enklare arbetsuppgifter som kan utföras i en långsammare takt och försöka få in de här jobben – varför inte börja med de arbetsplatser som AF Rehab tagit fram de tidigare åren, avslutar John Johansson.

Annonser

2 thoughts on “Örebro kommun måste ta fram sommarjobb åt särskoleelever

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s