Ge oss statsbidraget!


På Newsmill skriver någon som heter Mathias Sundin. Jag vet inte vem Mathias Sundin är men han kallar sig för oppositionsråd i Norrköping. Låt oss utgå från att det är sant, annars hade rimligtvis någon ändrat hans titel.

Mathias Sundin menar, likt kommunlednigen i Örebro för övrigt, att staten INTE ska skicka över de statsbidrag som kommunerna SKA HA om inte statsbidragen frysts. Inte ge några allmosepengar, utan ge de pengar som kommunerna rättmätigt borde ha. Inget annat.

Det Mathias Sundin och alla borgare som inte vill att staten ska ge kommunerna deras statsbidrag säger mer eller mindre rakt ut är att det är viktigare att sänka skatten för de rika än att rädda kvaliteten på vård, skola och omsorg. För staten har ju pengar, tonvis av dem, men de har man lagt på att sänka skatten för de förmögna! Inte på att rädda kvaliteten i välfärden.

Mathias Sundins huvudargument är att kommunerna får skylla sig själva och att staten skött sina finanser så jäkla bra att de ska få behålla de pengarna själva. För det första är det ett underligt argument och i många kommuner också ett felaktigt. Det är ju nämligen inte alls så att alla kommuner har ”slarvat” med sin ekonomi. Även om det säkert finns annat exempelvis Örebro kommun hade kunnat gjort fram till idag är det en grov förenkling att säga att de sparbeting som vi tvingas till nu enbart beror på slarv, vare sig från dagens kommunledning eller från den förra. Man kan tycka att Mathias Sundin verkligen tar sig vatten över huvudet när han så grovt generaliserar och likställer alla kommuners situation med den imaginära bild han själv målar upp.

Jag tycker Mathias Sundin bör svara på ett par frågor istället. Till exempel är det väl rimligt att han berättar hur det är mer resurseffektivt att idag, i det läge vi befinner oss i, att låta lärare och vårdpersonal att gå arbetslösa.

Jag ser fram emot valrörelsen. Och jag hoppas på socialdemokratisk valseger i Norrköping!

Annonser

6 thoughts on “Ge oss statsbidraget!

 1. Jag ser fram emot att möta er i valrörelsen om ert enda argument är att värna den kommunala självstyrelsen och vi värnar välfärden.

  Jo, det tycker jag givetvis, men det är väl inte rimligt att staten fryser bidragen när det är kris för att ha råd att sänka skatten. Vad tycker du?

 2. Ja vi ser också fram emot valrörelse. Moderaterna är idag större än sossarna. Vad tror du det beror på? Förmodligen för
  att era ofinansierade satsningar genomskådas av väljarna.

 3. Nu har jag bättre tillgång till dator och kan svara.

  Först så tolkar du rätt märkligt, minst sagt.

  ”Det Mathias Sundin och alla borgare som inte vill att staten ska ge kommunerna deras statsbidrag säger mer eller mindre rakt ut är att det är viktigare att sänka skatten för de rika än att rädda kvaliteten på vård, skola och omsorg.”

  Det är verkligen inte det jag säger. Jag säger att det som är viktigare än statsbidrag till kommunerna är att statens ekonomi inte urholkas ännu mer. Lånen ska betalas tillbaka någon gång. Och det finns mycket i kommunerna man kan spara som inte är kärnverksamheten. Självklart är det så att man inte helt kommer undan besparingar även på välfärden, men det går att minimera det.

  Jag drar inte heller alla kommuner över en kam. Jag påstår inte att alla misskött sig. Men man kan inte heller dela ut statsbidrag bara till de som skött sig, eller de som inte skött sig.

  Mvh Mathias

 4. Mathias,

  I och med att du inte protesterade när staten lade pengar på att sänka skatten till de rika blir det ju underligt när du protesterar mot att staten lägger pengar på att rädda välfärden, tycker du inte?

  Och visst drog du alla kommuner över en kam – och om du nu inte gör det, tycker du det är rätt med kollektiv bestraffning av hela kommunsektorn?

  /John

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s