Kommunens billigaste gruppbostad?


Alldeles nyss fattade Programnämnd Social välfärd beslut att en gruppbostad ska läggas ut på entreprenad och att entreprenören blir Vivida Assistans AB. Ja, ett assistansbolag, som aldrig har drivit ett boende ska nu få göra det, därför att de vann upphandlingen.

De har själva fått bestämma vad deras boende ska kosta och de lade sig fyrtioentusen kronor lägre än vad kommunen hade angett att det skulle kosta för kommunen att driva boendet. Detta enligt 2008 års kostnadsläge. Idag är vi dock i ett annat kostnadsläge. Alldeles innan beslut om entreprenör fattades hade programnämnden beslutat att reducera driftbudgetramarna för Nämnden för funktionshindrade med flera miljoner för i år, än fler miljoner för nästa år och ÄNNU fler miljoner för 2011. Reduceringar som rimligtvis kommer påverka även gruppbostäderna.

Utom denna – ty den kommer få pengar utifrån 2008 års nivå.

Jag påpekade detta på sammanträdet, att detta riskerar bli om inte kommunens kanske dyraste gruppbostad så åtminstone en väldigt dyr sådan. Rasmus Perssons (c) svar var att det förmodligen kommer att bli ett mycket billigt sådant då löneökningarna för året inte finns med.

Visst, så kanske det blir – i år. Sen kommer entreprenaden att få kompensation för det nästkommande år. Och året efter. Men reducerad ram kommer de inte få. Utan bara de kommunala boendena. Vilket gör att de kommunala boendena kommer tvingas reducera ÄNNU mer, oproportionerligt mycket, medan detta boende får mer pengar som går till vinster för bolaget.

Om det kan man tycka mycket. Jag tycker det är fel. Så skapas orättvisor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s