Äntligen blir det fel att vara en ”ful gubbe”


Trots att jag på jobbet har fått en bild som kriminalfilosof och att jag skulle vara ”soft on crime” (jag har till exempel lämnat ett förslag till partiet att livstidsstraffet tas bort och ersätts av ett tidsbestämt straff) så känner jag en viss primitivism vad gäller sexualbrott riktade mot barn. Eller ja, generellt mot brott riktade mot barn.

Detta är knappast ens uppseendeväckande egentligen, men det tål att sägas. Samtidigt vet jag att ”pedofili” är en sjukdom och jag tvivlar på att fängelse är det mest effektiva sättet att mota pedofili på. Skulle snarare satsa på bättre vård, men mot en del pedofila brott är jag definitivt beredd att skärpa straffen.

Så kallad ”gromning” är ett sådant. Gromning innebär att man som vuxen via internet tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Detta ska nu, äntligen förbjudas, och ska generera ett års fängelse.

Bra tycker jag! Samtidigt inser jag att lagen kommer kunna bli svår ibland. Beatrice Ask säger själv att om en femtonåring (straffmyndig) tar kontakt i sexuellt syfte med en fjortonåring ska detta INTE vara kriminellt, men om en sextonåring gör det samma kan du vara farligt ute.

Detta lär knappast bli enkelt att avgöra när det ska vara olagligt och inte olagligt? Är sexuella relationer mellan sextonåringar och fjortonåringar olämpliga? Och om de är det, ska de vara olagliga? En bra ”vägledning” står här på ungdomsmottagningens lysande hemsida. Det är inte alldeles enkelt, tycker jag i alla fall, att liksom med hundra procent säkerhet slå fast när något ”rätt” blir ”fel” och när ”fel” blir ”väldigt fel”.

Men detta får växa fram i praxis och förarbeten. Nu kommer i alla fall lagen och det är bra nog!

Kent Persson skriver här.

Annonser

4 thoughts on “Äntligen blir det fel att vara en ”ful gubbe”

 1. Vem på jobbet är i så fall inte ”soft on crime”? *S* Tror inte det är ngn uppe hos oss som har en annan inställning?

 2. BULLHIT. Risken för pöbeljustis, häxprocesser och justitiemord är uppenbar. Fullkomligt befängt är vad det är. Rättsväsendet är väl för sjutton tillräckligt överbelastat redan, och vad är förresten gromning, hur blir det med gränsdragning och bevisläge, vilka polisiära spaningsresurser skall avdelas till vilken kostnad och avbräck för verkliga behov, som verklig brottsbekämpning, vård, skola, omsorg, försvar etc. Självklart skall lagföring inskränkas till fullbordad gärning, men förklara en sån enkel sak för bandar-log!! Fjäska för en bottenlöst korkad och gapig opinion som i förtjusning över att framhålla sin egen Moraliska Förträfflighet applåderar hejvilt med huvet under armen. Det är vad våra politiker gör; läge här för Maktens klåfingrighetsambition. Samtidigt som fördumningsmedia gör precis allt för att trissa upp en fullständigt hysterisk och i grund och botten impotent hypersexualitet, vilket naturligtvis bäddar för sån här skit och vartill vår grundligt idiotiserade allmänhet är kollektivt medskyldig. Folk är så äckliga så det är bara inte sant. Ena hälften har barnporr på datorn och andra skriker på polis för precis allting. Två ord sammanfattar eländet: Fy Fan!!!

  – Peter Ingestad, SolnaL

 3. Ullis,

  Det var ”före din tid”, innan förra partikongressen 🙂

  Peter och Robert,

  Gromning är ett skadligt beteende och framförallt kan även brottslagstiftning vara preventiv. Det är olagligt att bära en kniv, även om du inte använder den. Det är olagligt att inneha narkotika, även om du inte brukar det. Och därför är Gromning klart möjligt att kriminalisera. En stor del av dagens sexbrott riktade mot unga har sitt ursprung via internet, och bevisläget är trots allt inte alltid svårt. I de lägen där det är svårt ska givetvis den misstänkte frias.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s