Avgå Staffan innan det är för sent!


I morgon, den 27 januari, är det exakt 600 dagar kvar till valet 2010. 600 dagar. Det är prick så länge man tidigare kunde stämpla upp till heltid om man jobbade deltid. Deltid var något som vi socialdemokrater inte ville att man skulle jobba. Tvingades man ändå till det kunde man få stämpla upp till heltid i 600 dagar. Nu har vi en regering och ett kommunstyre i Örebro som inte kämpar för att man ska kunna jobba heltid och en regering som inte längre tillåter att stämpla upp till heltid för dem som inte längre får jobba heltid.

Låter det krångligt? Enkelt uttryckt har vi en regering som för en politik utifrån devisen ”hungriga vargar jaga bäst”. Regeringen tror att folk i allmänhet håller sig kvar i långtidsarbetlöshet och långtidssjukskrivningar på grund av de tidigare generösa ersättningarna fån välfärdssystemen. Fick människor bara det sämre skulle de anstränga sig mer. Arbetslöshet och en del sjukskrivningar ses alltså som ett individuellt problem. Så börjar uppluckringen av ett väl fungerande, billigt och rättvist välfärdssystem. Ett system som tidigare har fördelat riskerna, skyddat de svagaste och bidragit till att minska de sociala spänningarna i samhället. Den sista utposten i denna cyniska nedskärningsteori är Socialnämnderna, alltså att leva på socialbidrag.

Och vi har en kommunledning som ivrigt hejar och stöttar. Men vi har också en kommunledning som inte tar ansvar för konsekvenserna.

Socialdemokraternas kommunalråd har ställt en fråga till kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme som ska diskuteras på kommunfullmäktigesammanträdet på onsdag. Svaret kom idag.

Det svaret går närmast att sammanfatta med ordet ”blunda”.

Eller vad sägs om:

Men Sverige är än så länge inte på väg in i en jobbkris. Enligt de senaste siffrorna som Sveriges Kommuner och Landsting redovisade så sent som förra veckan, kommer antalet arbetade timmar när konjunkturerna enligt prognosen bottnar, att vara fler än 2006. Problemet är att varslen kommit så snabbt och slagit så olika över landet. Örebro län är ett av de län som påverkats mest, medan Örebro kommun hittills påverkats lindrigt.

Eller vad sägs om följande?

Vilka områden kan snabbt skapa tillväxt och nya jobb? Frågan är omöjlig att svara på. Har Örebro kommun större möjligheter att visa detta än de stater som nu söker svaren på denna fråga?

Påståendet bygger på en konservativ samhällssyn där det är det politiska systemet som är grunden för tillväxt och nya jobb. Denna samhällssyn är förlegad.

Så bemöts alltså oppositionsledaren när hon väcker frågan som finns på allas läppar just nu. Vi brukar beskylla Staffan Werme för att blunda för verkligheten, men nu erkänner han helt öppet och opåkallat att hans syn på verkligheten skiljer sig från alla andras. Det finns ingen jobbkris. De tiotusentals varslade är liksom bara… tja, småpotatis.

Vad sägs om ett maktskifte?

Annonser

2 thoughts on “Avgå Staffan innan det är för sent!

  1. jag vill att du berättar vad det är för trafik du har på din blogg, har du börjat sälja reklamplats John? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s