Ointressant folkpartimanifest


Nu börjar de olika partiernas valinriktningar till Europaparlamentsvalet i juni bli klara. Tyvärr innehåller partiernas valprogram rent ovidkommande saker som egentligen bara är att likna vid ren populism. Socialdemokraternas manifest har ett kapitel som handlar om att ”begränsa EU:s makt” och sätta tydliga gränser vad EU ska och inte ska göra. Det är egentligen ingenting som hör hemma i en parlamentsvalrörelse då Europarlamentet inte har ett dugg med det att göra (kapitlet i sig är egentligen inte dåligt). I övrigt är manifestet starkt och jag känner mig verkligt trygg i det!

Men Folkpartiet har skrivit ett helt ointressant valmanifest! Två ”dragplåster” som är det man försöker vinna EU-positiva högerväljare på som alls inte hör hemma i Europaparlamentet. Det ”Sveriges mest EU-vänliga parti” nu gör är att helt nedvärdera den enda folkvalda institution EU har. Jonas Morian skriver bra om det här. Det är egentligen inte så konstigt att Europaparlamentsfrågor tonas ned så här bara ett och ett halvt år kvar till de allmänna valen i Sverige 2010. Valet i juni ÄR ett ”förval”, men ett viktigt sådant! Vilka som styr i Europa är en central fråga för hela Sveriges och Europas utveckling.

Mot en vänster, eller ja en Socialdemokrati (Vänsterpartiet vill som vanligt bara säga ”nej”), som går till val på att stärka arbetstagarnas rättigheter, kämpa för ett bättre klimat och mindre kemikalier står en höger som ännu ser EU som ett medel för att bryta ner svenska trygghetssystem. Det är samma höger i Bryssel som i Örebro och i Stockholm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s