Korkat skolförslag från Moderaterna


Skoltrötta elever ska göras mindre skoltrötta genom att sättas vid den grej som gör nio av tio skoltrötta elever skoltrötta, nämligen datorn. Detta enligt ett förslag från Moderaterna. Visst, det kan låta bra att man försöker nå skoltrötta elever på andra sätt och datorn är generellt underutnyttjad i skolan, än idag.

Men jag tycker att förslaget är korkat. På Rapport igår fick vi se hur en elev som bara av ren lathet tyckte det verkade skönare att slippa gå ut i kylan på morgonen för att få undervisningen via Internet. Jag tror att elevers skoltrötthet beror på individuella orsaker. En del är skoltrötta på grund av omständigheter hemma (föräldrars missbruk är till exempel ett jätteproblem i samhället), andra på grund av kompisar (eller snarare brist på kompisar), medan andra är det på grund av press och stress. Ytterligare några är det på grund av ren och skär lathet och omotivation, vilket är mänskligt och egentligen bara blir ett problem om det blir långdraget och systematiskt.

Oavsett problemet och orsaken tycker jag det vore bättre om skolan ansträngde sig mer för att försöka lösa det istället för att släta över det med hemundervisning via Internet. För skolan är inte bara en kunskapsinhämtningsinstans utan även en social tillvaro där unga människor får träffa varandra, andra vuxna och växa som individer. Något som borde ligga i den moderata ideologin, men tydligen får det stå på sidan för kortsiktiga opinionspoäng.

Annonser

2 thoughts on “Korkat skolförslag från Moderaterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s