Oj, vad arg Alf är!


Alf Svensson är arg därför att en skola inte längre vill ha sina skolavslutningar i kyrkan. Han är också arg för att inte alla i samhället lever som han själv lever. Att inte alla är starkt religiösa och kristna.

Jag tycker visst att man får vara religiös om man vill – gå till kyrkan, be och gör allt det där. Men jag som inte vill det ska rimligtvis få slippa utan att behöva be om ursäkt för det!

Därför tycker jag att besök till kyrkan, annat än studiebesök, gör man på sin fritid eller på begärd ledighet, och inte av tvång på skoltid. Det borde vara självklart, även för en kristen!

Annonser

7 thoughts on “Oj, vad arg Alf är!

 1. Ingen tycks bry sig om att många barn, inklusive dem som inte har en kristen religion, faktiskt tycker att det är bra med skolavslutning i kyrkan.

 2. BengtS, även om de barnen givetvis ska respekteras tvivlar jag inte på att de klarar att uppleva en timme utanför kyrkan. Vill barn gå i kyrkan kan de väl gå dit efteråt då?

 3. Visst ska vi tillåta skolavslutningar i kyrkan.

  Sverige är ett mångreligiöst, multietniskt och mångkulturellt samhälle. Mot den bakgrunden ter sig viljan att förbjuda religiösa inslag i skolan minst sagt märklig. Religiösa och kulturella riter och uttryck är ett naturligt inslag i människors liv.

  Om skolan ska uppmuntra tolerans, öppenhet och pluralism blir det alldeles fel att göra den till en religionsfri zon. Tvärtom tycker jag att skolan bör återspegla och aktivt stödja den religiösa mångfald som finns i samhället. Varför är det så viktigt att förbjuda religion?

 4. Johannes,

  På vilket sätt uppmuntras till pluralism genom att tvinga ateister och muslimer att gå på gudstjänstliknande skolavslutningar i en kristen skola?

  //John

 5. Möten med andras religion skapar förståelse — både större förståelse för andra och klarare insikt om vad man själv står för. Mångfald innebär rimligen att även andra religiösa uttryck än SvK och kristendom ska få ta utrymme. Jag tror att det är bra.

  När det gäller religion (liksom politik, sexualitet m.m.) är ingen människa hundraprocentigt neutral. Alla har en ståndpunkt och ser världen genom färgade glasögon. Det är något fullt normalt och något som bör uppmuntras.

 6. Johannes,

  Vi är helt överens – men det mötet ska ske på religionsundervisningen och inte på skolavslutningen som rimligtvis är ALLA elevers – inte bara de kristnas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s