Vem är Karl-Bertil Jonsson idag?


Krönika publicerad i Karlskoga-Kuriren vecka 49

Så här års är hysterin total i Sverige. Mindre än tre veckor kvar till den dagen då presentpapper rivs upp, slängs, presenter hamnar i högar och glöms bort i samma stund som nästa paket öppnas, julmat äts till den står människor upp i halsen såsom ingen klimatkris eller fetmaepidemi skulle existera, handlar svenskarna som tokiga.

Men låt oss sätta oss ner en stund och begrunda lite hur det kunde bli så här och också ge en liten kort bakgrundsinformation till varför julen 2008 är lite speciell.

Den 19 november i år gav intresseorganisationen ”Svensk Handel” ut Julrapport 2008. Ur den går att läsa att ”julhandeln år 2008 [kommer] att omsätta 61 miljarder kronor vilket är 1,4 miljarder kronor mer än i fjol. Per person beräknas svenskarna handla för 6 600 kronor vilket är 1 500 kronor mer än en vanlig månad.”

I en tid då ”varsel” och ”kris” slår ut ”dokusåpastjärnor” och ”terrorism” på löpsedlarna kan detta tyckas vara, för att uttrycka sig milt, förvånande. Men inte då – ty julklappsinköpen har lyckats bli själva definitionen av ”en traditionell jul”. ”Svensk Handel” definierar nämligen en traditionell jul, och ”att hålla fast vid traditionerna” med att köpa många, och ständigt mer, julklappar.

För mig som ateist står julen enbart för gemenskap och därför kan jag fira det. En stunds ledighet, god mat, bra TV-program, närhet och gemenskap. En traditionell jul innebär inte att jag får så mycket julklappar att jag inte kan räkna dem (däremot innebär en traditionell jul för mig att jag får ett likadant paraply från mamma som hon glömt att hon köpte året innan). En traditionell jul innebär att det man får, och ger, betyder något – inte nödvändigtvis kostar mer än förra året.

Många ”tycka-tillare” vill att vi ska konsumera Sverige ur krisen. Även Socialdemokraterna tycker det och har därför föreslagit ett extra barnbidrag för Sveriges alla föräldrar. Till och med Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly har nu insett att skattehöjningar för Sveriges låg- och medelinkomsttagare inte är rätt medicin just nu när köpkraften snarare borde öka i Sverige.

Samtidigt befinner sig Sverige i en rejäl trygghetskris. Närhelst varlsen blir till förlorade jobb kommer människor se hur otryggheten fullkomligt brutit samman på grund av beslut som den borgerliga regeringen medvetet har fattat. Att i det läget slösa bort sina sista hundralappar på mer prylar, och dessutom känna den av ”Svensk Handel” påtvingade stressen att låta barnen uppleva en ”traditionell jul” skapar bara större oro och stress.

Visst ska vi konsumera, men vi ska konsumera vettigt! En shoppinghysteri utan dess like för att rädda en ekonomi som fallerat på grund av att ett system som bygger på kortsiktiga vinstintressen tycks ha kollapsat, eller åtminstone drabbats av en smärre chock, hjälper ingen. Istället för att investera månadslönerna i plastiga produkter, investera i vänlighet och kärlek! Tänk på Karl-Bertil Jonssons insiktsfulla budskap att allt du får och allt du ger egentligen inte är nödvändigt. En jul för alla andra. En jul för dem som inte äger något varuhus.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s