Storvarsel från Atlas Copco – nästan 400 får gå


Ibland går det fort. Hade mamma och hennes man Janne på besök igår och vi pratade bland annat om alla varsel och om jobbkrisen. Janne jobbar på Getrag i Köping, som numera tillverkar växellådor åt bland annat Volvo, och han har fått möjligheten att gå i tidig pension för att undvika att andra yngre sägs upp efter alla varsel där. Vi pratade då bland annat om hur Örebro kommun ännu inte berörts så enormt av varslen men att det givetvis redan märkts då framförallt angränsande kommuner drabbats.

Nu drabbas Örebro och vi drabbas kraftigt. Atlas Copco har idag aviserat att 370 anställda omfattas av ett varsel. Det är nästan en fjärdedel av personalstyrkan.

Vi socialdemokrater har föreslagit att en jobbkommission ska till för att möta krisen. Det finns egentligen bara ett riktigt verkningsfullt sätt att mota krisen och det är genom stora investeringar. På det sättet kan vi skapa fler jobb i Örebro och omgivningen men också göra nödvändiga förbättringar i välfärden. Exempel på sådant som kan göras är att skapa nya förskolor och boenden för äldre och människor med funktionsnedsättningar.

Inger Högström-Westerling lovar just ”kraftfulla åtgärder” från kommunen. Ska bli intressant att se vad det är för några. Just nu tror jag att vi vinner mer på samstämmighet och samarbete än politisk konflikt. Därför hoppas jag att intresset från kommunledningen till samtal och dialog ökar. Hittills har intresset för en sådan samförståndsanda varit väldigt liten hos majoriteten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s