Schyman är störande knäpp


Med citatet ”En svart man går före en vit kvinna, det illustrerar väl ganska bra den rangordning som finns” gör Gudrun Schyman bort sig rejält tycker jag.

Hon hade hellre sett Hillary Clinton som president än Barack Obama, en fullt legitim åsikt. Men att reducera Obama till en hudfärg och Clinton till ett kön och i praktiken säga att det måste vara en kvinna och inte en man erkänner hon ju att i praktiken vilken kvinna som helst är bättre än den bäste mannen.

Jag tillhör dem som höll på Mona Sahlin som ny partiledare efter Göran Persson. Jag tycker fortfarande att det valet är strålande. Men jag tillhör inte dem som sa att ”det måste bli en kvinna” till vilket pris som helst.

Det Schyman gör är att blanda äpplen och päron. Hillary Clinton var en hårsmån från att bli Demokraternas presidentkandidat. Även om jag är säker på att hon inte hade vunnit mot John McCain hade hon säkert haft en chans att vinna om hon gjort en supervalrörelse.

Att säga att USA inte var redo för en kvinnlig president för att man efter en hård och tuff valkampanj valde en mörkhyad man framför henne i en primärvalskampanj där ett tiotal demokratiska kandidater (varav många extremt kompetenta och erfarna män) fick stryk av – en kvinna – är faktiskt magstarkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s