Kommunledningen låter fler få chansen att få trygg anställning


Offentligt skyddade anställningar, OSA, är en arbetsmarknadsåtgärd som syftar till att ge människor med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga möjlighet till anställning med utvecklande inslag. På sikt ska anställningen kunna leda till ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden.

I veckan har det stått i media om ett antal personer med OSA inom Örebro kommun som på ett bryskt och omänskligt sätt informerats om att deras anställning kommer att upphöra.

Det är med rätta upprörande att det har kunnat ske. Det brev där dessa personer informerades om att anställningen upphör var så korkat formulerat att det är pinsamt. Det är det ena ledet i det hela. Det andra ledet är att själva anställningsformen med OSA upphör.

Kommunledningen har idag gått ut med ett förtydligande vad som gäller. Sättet som informationen gick ut på kritiseras på ett bra och tydligt sätt. Men kommunledningen är också tydlig med vad som är syftet med en OSA. Det är inte en permanent anställningsform, utan syftar till att leda till arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Man ska inte ha en OSA för evigt, och därför kan det finnas skäl för rotation.

Men, ingen ska ju kastas ut i ingenmansland. Och därför är det väldigt bra att kommunledningen så tydligt också beskriver att det inte kommer att ske.

De nu berörda får hjälp och stöd till andra sysselsättningar. Och fler får chansen till trygg anställning.

Gott. Då lugnar vi ner oss. Också du Kent.

5 tankar på “Kommunledningen låter fler få chansen att få trygg anställning

  1. Har någon i komVarmunledningen pratat med de berörda, eller är de ingen viktig väljargrupp. Varför har man inte fått vara med i sin egen planering om vad som ska ske sen, eller är man bara en budgetpost som kan flyttas mellan olika verksamheter som jag (visserligen via rykten) hör att de kan erbjudas. Men att säga att en del kan gå över till daglig verksamhet (LSS) är ett hån. Hade/har man hanterat andra medarbetare på samma sätt i kommunen, eller är det här en grupp som man inte behöver bry sig så mycket om. Socialtjänsten har tagit en värdegrund som ska styra all deras verksamhet, det borde Vuxam också göra. Jag är arg och upprörd för mig handlar det om vilken människosyn man har, och det är i den praktiska verksamheten som man ser den förverkligas

  2. Ann-Mari,

    Nej, det är ju det som är felet i det hela – kommunikationen till och med de berörda. Den har varit undermålig, och det får kommunen välförtjänt kritik för just nu. Sen tror jag inte att det är politiker i första hand som ska ha kritik i denna fråga, utan tjänstemän.

    Jag tror visst att de kommer att få vara delaktiga i sin planering, men att det arbetet inte har påbörjats än. Har jag förstått det rätt upphör inte anställningarna förrän i sommar, så det finns ju tid.

    Det är jättebra att du och Verdandi bevakar de här frågorna, och för kommunledningen är detta arbete otroligt viktigt.

  3. Skyll inte på tjänstemännen för att politikerna inte har koll! Det är deras uppgift. Tjänstemännen får ju sina direktiv från politikerna och har detta kunna ske är det ytterst politikernas fel. Att Lena går in och ”styr upp” visar på dålig koll och bristande regeringsförmåga!

  4. eeh…..nej det är klart hon inte gör! Det var en ovanligt märklig kommentar! Men politikernas ansvar kan du inte prata bort. Tjänstemännens jobb är ju styrt av dem och om dessa inte har koll skall de inte skylla ifrån sig utan skapa bättre rutiner! Och Lena klev ju faktiskt fram som en slags hjälte som ville styra upp… men oavsett vem som brustit har KL brustit och det är inget som varken kan eller ska pratas bort. Istället borde ni skärpa rutinerna och se till att inget liknande händer igen

Lämna en kommentar